Præsidentens beretning

Generalforsamling 2024

Beretning for 2023

Indledning

Kære kammerater.

Tak til regimentsbefalingsmanden, fordi du deltager i generalforsamlingen.

Hilsen fra regimentschefen.

Regimentschefen er foreningens ærespræsident.

Den 5. februar gik Helge Moosmann til Ryes Brigade. Helge har været en ressource uden sidestykke for vores forening, regiment og kaserne. I næste nummer af Slesvigeren bringes en hyldest og tak til Helge.

Jeg vil gerne starte generalforsamlingen med at mindes de af vore kammerater, som inden for det seneste år er gået til Ryes Brigade. Lad os rejse os og mindes vore kammerater.

”Æret være deres minde!”

Det er blevet nævnt ved de seneste generalforsamlinger, men jeg gør det igen, fordi det er så fantastisk:

Den 1. januar 2019 genopstod Slesvigske Fodregiment efter næsten 20 år i ”mølpose”. Kun de største jubeloptimister troede, at dette ville ske. XIII Bataljon, en let infanteribataljon med ca. 500 mand, er fortsat under opbygning. Hertil kommer et værnepligtsbidrag, hvor det femte hold blev indkaldt i august sidste år. Der er dermed godt gang i regimentet, som har været indsat til løsning af operative opgaver, blandt andet med flere udsendelser til Irak. Så der er altså for alvor blevet liv på kasernen til stor glæde for os allesammen.

Regiment og bataljonsstab er bemandet, vi mærker de positive vibrationer fra regimentschef og ud i organisationen, og vi oplever et fint samarbejde. Regimentschefen er meget opmærksom på soldaterforeningen og dens betydning. Soldaterforeningen kaldes også for III Bataljon, blandt andet for at have alle de gamle bataljonsnavne i spil: 3., 13., 18. og 22. Bataljon. Her skal vi huske, at den gamle III Bataljon stadig holder sammen og afholder arrangementer.

Til regimentet hører naturligvis Slesvigske Musikkorps, som er ”kommet hjem”.

Herudover er det såkaldte DCM-kompagni af føringsstøttetropperne i Haderslev i nye faciliteter på Louisegården.

Jeg mener, vores forening har gjort det rigtige i forhold til at markere ”En God Kammerat”. Det vil vi fortsætte med i samarbejdet med regimentet.

Forsvaret er i konstant omstilling. I mange år har økonomien dikteret rammerne for forsvaret og forsvarets kapaciteter, tilsyneladende med begrænset skelen til verden omkring os. Det er der med Putins overfald på Ukraine lavet om på. Verden er i dag præget af en sikkerhedsmæssig uvished og opbrudstendenser i en grad, som vi ikke har set i mange år. Og opbrudstendenserne ser ud til at have en global karakter. Det må da give anledning til refleksion. I Danmark har det ført til et såkaldt nationalt kompromis med ambition om at øge forsvarsudgifterne til minimum to procent af bruttonationalproduktet (BNP) i 2030. Her skal man huske, at det skandaløse forsvarsforlig – kan jeg vist godt kalde det – i 2013 lige netop nåede en procent af BNP. Så vi taler om en substantiel forøgelse frem mod 2030. Og det er desværre kun begyndelsen. Kravene fra USA om øgede forsvarsudgifter har betydet, at indeværende forsvarsforlig dækker en tiårig periode frem til 2033 med en tilførsel på yderligere 155 mia. kr. til forsvaret. Det har bl.a. betydet, at opbygningstakten af den lette infanteribataljon går hurtigere end oprindeligt planlagt, og at en række byggeprojekter, herunder på Louisegården, har kunnet realiseres. Danmark er tvunget til at følge med især Tyskland, således at vi anvender den samme andel af bruttonationalproduktet på forsvaret som vore naboer og NATO-allierede. Det bliver også spændende at se, i hvilken udstrækning et europæisk forsvarssamarbejde kan realiseres i lyset af udviklingen i verden, og herunder hvordan Danmark kan indgå efter afskaffelse af vort forsvarsforbehold. Der er ingen tvivl om, at der er behov for europæisk sammenhold, og noget tyder på, at viljen er til stede hos de fleste. Når vi ser på de yderligere milliarder til forsvaret, skal vi være opmærksom på, at alle ekstra midler indtil videre er anvendt til støtte for Ukraine. Der kan således ikke ses nogen positiv effekt på forsvaret i den nuværende situation, hvilken en række personer også har kommenteret på. Der arbejdes derfor på højtryk politisk og i forsvaret på at fremrykke en række investeringer og projekter. For Haderslev er der visioner om yderligere en bataljon og en ny kaserne over for Louisegården. Der er i forligsteksten nævnt noget om yderligere infanteri sidst i forligsperioden.

Foreningen

I 2023 har arrangementerne heldigvis kunnet gennemføres som planlagt. Kontakten til alle dele af landet er særdeles vigtig, og jeg håber meget, at vi kan holde fast i en struktur, hvor vi har repræsentanter i alle landsdele. Vi må imidlertid erkende, at Ryes Brigade er hård ved os, og at der ikke står folk i kø for at engagere sig i foreningens arbejde, og jeg vil gerne opfordre til at tage kontakt med kammerater ude i landet med henblik på, at vi kan fastholde en landsdækkende repræsentation af foreningen. Der kommer jo nyt blod nu, men erfaringsmæssigt tager det en del år, før soldaterne involverer sig i soldaterforeningen. Regimentet sikrer, at alle slesvigere bliver indført i soldaterforeningens virke, og vi vil prøve at skabe en stemning, som hersker ved Den Kongelige Livgarde og deres evne til at hverve medlemmer af garderforeningerne. Vi skal skabe en følelse af stolthed over at være slesviger. Som en konsekvens af, at regimentet er genopstået, stiller regimentet nu også et medlem blandt de ansatte til bestyrelsen. I øjeblikket er det seniorsergent Morten Breum, som har afløst Bent Juhler, og vi er meget taknemmelige over dette tætte samarbejde med regimentet. Morten er i øjeblikket på kursus i København i et halvt år. I hans fravær varetager seniorsergent Rene Adolfsen og overassistent Kimmie Skov opgaverne.

Der har også været drøftelser med regimentet om, hvorledes vi kan tiltrække de unge, blandt andet gennem aktiviteter, som appellerer til dem. Herunder har en soldaterforeningsmarch/regimentsmarch været nævnt. Fra det sidste indkaldelseshold er alle registreret som ikke betalende medlemmer med henblik på at søge at fastholde dem som medlemmer.

Arrangementer

På arrangementssiden skal nævnes generalforsamlingen i februar og jubilarstævnet i maj, hvor vi markerede og fejrede jubilarerne med maner. Det var en dejlig dag med flot deltagelse. Forsvarets Dag på Kronborg blev heldigvis gennemført og var en rigtig god dag, hvor slotschefen havde gjort noget ekstra ud af dagen med en række aktiviteter, blandt andet for at understrege, at Kronborg har været militær garnison i 600 år. Det giver genklang på Sjælland, at vi kan sende en busfuld sønderjyder til Kronborg hvert år, og det minder om oprindelsen af dagen som et oprindeligt soldaterforeningsarrangement for vores regiment og minder os også om 2. Regiments historie. Desværre har vi mistet vore repræsentanter på Sjælland til Ryes Brigade, så deltagelsen herfra er ophørt.

Fødselsdagsarrangementet til markering af regimentets fødselsdag den 1. oktober blev gennemført og var en god dag.

Repræsentation

De mange mindearrangementer i Sønderjylland og lokale arrangementer med kontaktpersonerne har igen været tilbage på normalt niveau. I kender dem alle; 9. april, 18. april ved Dybbøl, Christiansfeld 23. april, befrielsen 4. og 5. maj, Bjerningdagen i juni, Isteddagen den 25. juli, Flagdagen 5. september, 11. november i Haderslev og Sønderborg og endnu flere. Det er dejligt, at den lokale markering af 9. april i Aalborg gennemføres på en meget fin måde, og med to nye repræsentanter på Fyn har vi også fået luftet den fynske fane ved adskillige lejligheder.

Medlemstal

Medlemstallet er naturligvis et område, hvor vi i stigende grad bliver udfordret, da regimentet endnu ikke for alvor føder os med værnepligtige. Denne udfordring gælder imidlertid også foreninger, der stadig har en aktiv fødekæde (incl. De Danske Garderforeninger).

Imidlertid har alle de indkaldelseshold, som regimentet havde i 90’erne, haft eller er tæt på 25-års jubilæum (de første var jubilarer i 2016). Vi har ofte drøftet dette rekrutteringspotentiale. Og vi har annonceret vore aktiviteter, herunder naturligvis jubilarstævnet, på sociale medier.

Kommunikation

Vores forening kommunikerer via to primære medier, bladet Slesvigeren og vores hjemmeside. Desuden har vores webmaster, Freddy Ørnskov, også oprettet en Facebook side, som er vigtig for at få kontakt til alle yngre. Og med hjælp fra vores trykker, Finn Dall, fik vi forrige år en ny hjemmeside, som vi er meget tilfredse med, og som, vi håber, bliver benyttet flittigt.

Slesvigeren redigeres i et samarbejde mellem regiment og soldaterforening, hvor vi i høj grad værdsætter regimentets involvering.

Selv om det er dyrt og en stigende økonomisk udfordring at udgive vores eget blad, er det en livsnerve til en del af vore medlemmer. Det er derfor hjerteblod at holde fast i Slesvigeren. Jeg vil gerne opfordre alle til at engagere sig i vore medier, hvad enten det er hjemmesiden eller bladet, således at relevant information og gode historier eller begivenheder kan deles med kammeraterne. Da Slesvigeren som nævnt er dyr, vil jeg også gerne anmode om hjælp til at skaffe annoncører til bladet.

Vi er fortsat i dialog med regimentschefen om produktion af Slesvigeren, idet vi ser, at regimentet overtager ansvaret for Slesvigeren som et regimentsblad. Hvis regimentet ikke må/vil udgive et trykt blad, kan det gøres digitalt, hvor soldaterforeningen betaler for trykning af bladet til vore medlemmer. Slesvigeren er lige nu tilgængelig på vores hjemmeside.

Jeg kan i øvrigt meddele, at vi fortsat modtager mange positive tilkendegivelser vedr. kvaliteten af Slesvigeren. Jeg vil i den forbindelse også gerne takke vores trykkere, Miralem Maglajac og Finn Dall, fra Tryksager Online i Haderslev for et meget fint arbejde og samarbejde.

Mærkedage

Vi er jo en forening af distingverede medlemmer. Den opmærksomme læser af Slesvigeren vil således også konstatere, at der er mange runde fødselsdage blandt medlemmerne, og det er ikke 40 og 50 år, der markeres.

Jeg er stolt og taknemmelig over den trofasthed, der hersker blandt medlemmerne.

Jeg kan ikke nævne alle her, men vil gerne lykønske alle, som runder eller har rundet et hjørne.

Hjerteligt tillykke til alle.

Tak

Jeg vil gerne slutte af med at takke bestyrelsen for en enestående indsats. Tak til Knud Hansen, fordi du stadig står til rådighed med råd og hjælp.

Tak til jer – medlemmerne – som det hele handler om. Det hele er for jer, og jeg ser frem til at modtage jeres bidrag og tilbagemeldinger, så vi fortsat kan udvikle foreningen sammen.

Og endelig en stor tak til Slesvigske Fodregiment for stor velvilje og støtte.

Mange tak til jer alle.



Scroll to Top