DSI Dybbøi Mølle 100 år

 

 

DSI Dybbøl Mølles 100-års jubilæum

I år er det 100 år siden, de danske soldaterforeninger købte Dybbøl Mølle. Det blev den 27. juni fejret på Dybbøl Banke.

 

Af Keller Nielsen

 

”Tvende gange skudt i grus. Atter rejst som møllehus.

Vogter for et mindebo. Selv en bavta, dansk og tro.”

 

Sådan skrev den islandske præst Thordur Thomasson om Danmarks nationalsymbol Dybbøl Mølle, som er blevet ødelagt i to krige. Lørdag den 27. juni blev det fejret, at det er 100 år siden, at de danske soldaterforeninger købte møllen og oprettede Den Selvejende Institution Dybbøl Mølle.

- Jeg er lykkelig over, at vi kan fejre Dybbøl Mølle i dag. Vi fejrer også, at møllen har været gennem en kæmpe renovering, og jeg er ufatteligt glad for resultatet, sagde Jens Peter Rasmussen, der er formand for møllens bestyrelse.

Dybbøl Mølle var sidste år gennem den største renovering i møllens historie. Møllen fik blandt andet udskiftet vingerne.

 

Symbol på udholdenhed

Danske Soldaterforeningers Landsraads præsident, Christian Arildsen, så Dybbøl Mølle for første gang som barn på en kombineret tur til Legoland og det sønderjyske.

- Dybbøl Mølle er et symbol på, hvad vi vil kæmpe for. Et symbol på vores forsvarsvilje, udholdenhed og danskhed. Derfor støtter soldaterforeningerne fortsat møllen. Møllen tæller som ét af de steder i Danmark, man skal se som Skagen, Jellingestenene, Den Lille Havfrue og Legoland, sagde Christian Arildsen i sin tale til de fremmødte.

 

”Minderne her på Dybbøl Banke er dyre, tragiske og ydmygende. Her er nationalromantik og dystre minder.”