Hjem > Nordisk Soldaterforeningsstævne 12.-16.juni

Nordisk Soldaterforeningsstævne 12.-16.juni

 

Nordisk Soldaterforeningsstævne 12.-16. juni 2019 i Elverum - Norge

 

Af Keller Nielsen

 

I dagene 12.-16. juni 2019 afholdtes det 37. Nordiske Stævne for de nordiske soldaterforeninger. Stævnet gennemføres hvert andet år på skift mellem de fire nordiske lande, første gang i 1948 i Norge, og i år var det henlagt til Elverum i Norge. Danmark deltog med en delegation på 37 deltagere. Fra vores soldaterforening deltog jeg selv, idet der i Danmark samtidigt blev markeret 800-året for Dannebrog. Det satte desværre en naturlig – og forståelig – begrænsning på den danske deltagelse. John de Taeje var imidlertid med fra Haderslev som repræsentant for De Danske Garderforeninger. Så jeg havde god ledsagelse. Stævnets formål er at gennemføre faglige drøftelse og kammeratligt samvær.

De norske værter havde gjort sig store anstrengelser for at tilbyde et spændende og afvekslende program, og stor ros skal tilfalde dem, idet vi i enhver henseende fik en god oplevelse. Programmet var en passende blanding af orienteringer og demonstrationer af norsk forsvar i dag, i fremtiden og også et indtryk af tidligere tiders norske forsvar. Dette var krydret med historiske og kulturelle indslag, ligesom vi fik en fin modtagelse af borgmesteren i Elverum, som deltog i store dele af programmet.

Set med danske øjne var det igen interessant at erfare, at forholdet til Rusland opleves som særdeles anstrengt. Det er naturligvis især Nordnorge med grænsen til Rusland som er i fokus, og Norge har øget forsvarsudgifterne med henblik på, at en række kapaciteter, som har været udfaset eller nedprioriteret siden mures fald, kan genskabes eller blive moderniseret. Norge anskaffer dobbelt så mange F-35 jagerfly som Danmark, men herudover er det især hæren, som mangler volumen og kapaciteter. I øjeblikket er der i grænseregionen til Rusland kun hjemmeværn til at hævde suveræniteten og tage et ”første stød”. Det er tankevækkende, at Danmark med under halvdelen af Norges forsvarsbudget har en – på papiret – noget større og mere slagkraftig hær.

Bortset fra det militært faglige var det en stor oplevelse at besøge Elverum og området nord for Oslo op mod Lillehammer. Elverum kan vel betegnes som Norges Haderslev, når det kommer til hændelserne den 9. april 1940 – uden sammenligning i øvrigt. Elverum var stedet, hvor den norske hær standsede den tyske fremrykning ved Midtskogen og således undgik, at regering og kongehus blev taget til fange, og hvor Kong Haakon 7. sagde nej til Hitlers ultimatum om overgivelse. Kong Haakon var bror til den danske konge Christian X og talte i hele sin regeringstid dansk. En af de store forskelle mellem Norge og Danmark den 9. april 1940 er, at tyskerne gik ind i hovedstaden Oslo, mens regering og kongehus i Danmark var langt fra de fysiske begivenheder, som fandt sted i Sønderjylland. Man kan kun gisne om, hvorledes situationen havde været håndteret i Danmark, hvis regering og kongehus havde været under fysisk angreb fra invasionens indledning som i Norge. Vi så filmen ”Kongens Nei”, på dansk ”Kongens Valg”, i biografen i Elverum i forbindelse med byens modtagelse af os. Den gjorde stort indtryk på os alle, ikke mindst Jesper Christensen i rollen som Kong Haakon gjorde det fantastisk, og ikke et øje var tørt, da filmen sluttede. Hvis man ikke har læst bogen og/eller set filmen, har man noget til gode.

Endelig var der naturligvis også tid til at dyrke kammeratskabet og få nye bekendtskaber på tværs af de nordiske lande, blandt andet under den afsluttende middag med underholdning, sang og uddeling af udmærkelser og hæderstegn.

Til slut vil jeg rette en stor tak til Danske Soldaterforeningers Landsråd og landsrådssekretæren, Flemming Martinussen, for at facilitere den danske delegations deltagelse i stævnet. Det var i alle henseender en god oplevelse. Næste Nordiske Stævne finder sted i Finland i 2021 i Parola nord for Helsingfors i perioden 10.-13. juni 2021. Jeg kan kun opfordre til deltagelse, idet Slesvigske Fodregiments Soldaterforening sagtens kunne have været repræsenteret med flere deltagere. Jeg er i alle tilfælde klar i 2021.