Hjem > Det rammer midt ind i de sønderjyske hjerter

Det rammer midt ind i de sønderjyske hjerter

 

Forsvarschefens Nyhedsbrev vedr. forsvarsforliget 2018-2023

 

Af Keller Nielsen

 

Oven i glæden over, at Haderslev Kaserne og Slesvigske Musikkorps bevares, har forsvarsforliget været modtaget med blandede reaktioner i Haderslev og Sønderjylland. Det skyldes, at kasernen stort set tømmes for nuværende enheder, og at de fleste nuværende ansatte på kasernen dermed skal til Karup, Holstebro eller Fredericia for at flytte med Danske Division, 1. Brigade eller Hovedkvartersbataljonen. Tilbage i Haderslev bliver DCM-kompagniet og Slesvigske Musikkorps samt en række støttefunktioner.

Som erstatning for de operative enheder skal en let infanteribataljon bygges op med ca. 500 mand. Der har længe været spekuleret i tilhørsforhold og navn på bataljonen, og navnet ”Slesvigske” har været nævnt lige så længe.

Nu er det med Forsvarschefens Nyhedsbrev officielt, at Slesvigske Fodregiment genopstår i Haderslev. Vi har ingen detaljer om regimentet ud over, hvad der fremgår af nyhedsbrevet. Hvordan processen og argumenterne har været frem mod beslutningen om at etablere en let infanteribataljon og at genoprette Slesvigske Fodregiment i Haderslev er der heller ingen officielle oplysninger om. Men det er klart, at det vækker stor glæde i Haderslev og Sønderjylland. Det rammer med andre ord direkte ind i de sønderjyske hjerter. Jeg hører selv til dem, som ikke havde forestillet sig dette scenarie, men det er en fantastisk følelse at leve med denne viden, som først var ventet med offentliggørelse af implementeringsplanen i juni.

Nu skal det blive spændende at følge implementeringen af forliget. Vi ved, at flytningen af enhederne fra Haderslev formentligt kommer til at gå hurtigt, og at der er en hensigt om delvist at basere opbygningen af infanteribataljonen på en otte måneders værnepligt. Vi kan således formentligt se frem til de første værnepligtige, indkaldt til Slesvigske Fodregiment, allerede i 2019.

Vi er mange, der glæder os til at byde disse første værnepligtige velkommen til Haderslev. Det har så stor betydning for den sønderjyske historiske og nationale bevidsthed, at vi kan opleve disse unge mennesker gøre tjeneste for vort land i vores landsdel.

 

”Fordi noget er værd at kæmpe for”